Στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών εκδηλώσεων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ ADHD Hellas οργανώνει ημερίδα με τίτλο «Η ΔΕΠΥ σε Aπλά Eλληνικά» την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, 2015, ώρες 10:00- 15:00, στο Αμφιθέατρο ΙΙ του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα έχει στόχο να καλύψει όλο το φάσμα της διαταραχής, αγγίζοντας θέματα διάγνωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης, και απευθύνεται σε γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ, ενήλικες με ΔΕΠΥ, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες από το χώρο της ψυχικής υγείας.

Στην ημερίδα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Four Letters Apart – Children in the Age of ADHD» του Ερλεντ Ε. Μο, από τη Δανία, που έλαβε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης το 2014.
Επίσης θα παρουσιαστεί η διαδικτυακή εφαρμογή για παρακολούθηση του Συνδρόμου Υπερκινητικότητας και Διάσπασης Προσοχής/Web Health Application for ADHD Monitoring – WHAAM που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου της Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ . 

 

Σχετικά με τη ΔΕΠΥ
Η ΔΕΠΥ είναι μία από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Αφορά το 5- 7% του μαθητικού πληθυσμού, και περίπου το 4% των ενηλίκων. Τα συμπτώματα εκφράζονται από την παιδική ηλικία και αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, η ΔΕΠΥ περνάει στην ενήλικη ζωή αναλλοίωτη ή παραλλαγμένηκαι επιβαρύνει την καθημερινότητα του ατόμου σε κάθε της πτυχή. Συχνά δεν την αναγνωρίζουμε γιατί συγκαλύπτεται από μια πληθώρα άλλων διαταραχών (αγχωτικών και συναισθηματικών, χρήση ουσιών, προβλήματα ύπνου κ.α.).

Η ημερίδα διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και με τη συνεργασία του CineDoc.